Вплив дріжджової фракції Сафманнан на здоровья птиці.

  • -

Вплив дріжджової фракції Сафманнан на здоровья птиці.

Введення в раціон птиці дріжджової фракції дало можливість звести до мінімуму отримання від несучок яєць другої категорії і кількість загиблих голів у стаді.  

Світовий тренд птахівництва — істотне збільшення продуктивності птиці. Для високопродуктивних кросів, що швидко зростають, обов’язкова умова під час вирощування — це наявність збалансованих за поживними речовинами кормів, вільних від патогенних бактерій, цвілі, токсинів та якісної питної води. За вирощування птиці таких кросів без додаткового введення кормових добавок обійтися неможливо. Кормові добавки багатофункціональні: вони не тільки підвищують продуктивність птиці, але й підтримують її загальний стан здоров’я на належному рівні. Але траба розуміти, что добавка є добавка, без повноцінного раціону не одна добавка не спрацює.

Шлунково-кишковий тракт і продуктивні характеристики поголів’я.

Під час багаторічних досліджень встановлено, що мікрофлора кишківника птиці, особливо бройлерів, дуже нестабільна. Незначні порушення технології утримання, годівлі, зокрема погіршення якості кормів на тлі ураження їх мікотоксинами, призводять до зниження резистентності організму птиці до патогенних мікроорганізмів. Як наслідок, склад мікрофлори шлунково-кишкового тракту порушується, що сприяє безперешкодному розмноженню патогенів, які викликають різні дизбіози і, як наслідок, захворювання. 

На цьому фоні в кишківнику птиці спостерігається зниження вмісту десятків видів целюлозолітичних, амілолітичних, лактатутилізувальних й інших корисних мікроорганізмів, що викликає недолік продукованих ними ферментів, необхідних для повноцінного засвоєння кормів. 

Нормальна мікрофлора кишківника бройлерів сильно варіює на фоні оптимальних показників продуктивності. Це пояснюється відмінностями в структурі раціонів птиці, технологіями утримання та кормовими добавками, які застосовують у годівлі. За виникнення будь-яких дизбіозів або дизбактеріозів, викликаних порушеннями в раціонах, спалахами інфекційних захворювань, різними стресовими чинниками, склад мікрофлори різко змінюється. Нормофлора кишківника поступово знижується, і відбувається її заміщення умовно-патогенними або патогенними мікроорганізмами.

Виникнення таких ситуацій вимагає обов’язкового введення в раціон птиці кормових добавок, ефективних зв’язування та віведення з організму патогенних бактерій. Під час досліджень встановлено, що в кишківнику клінічно здорової птиці на стадії ембріонального розвитку наявний широкий спектр різних умовно-патогенних і патогенних мікроорганізмів, включаючи ентеробактерії, актиноміцети, клостридії, дріжджі кандида, стафілококи, рикетсії, кампілобактерії і багато інших. В нормі вони не викликають захворювання птиці.  

Вплив дріжджової фракції на здоров’я і продуктивні характеристики птиці.

Дріжджова фракція виконує декілька основних функцій: β-глюкан стимулює клітинний і гуморальний імунітет, покращуючи стійкість до стресів і захворювань, знижуючи відхід і вибракування птиці, підвищує активність макрофагів в кишківнику, збільшує кількість захисних антитіл (IgA) у слизовій оболонці кишківника, підвищує титри антитіл під час профілактичної вакцинації.

Дріжджова фракція Сафманнан регулює кишкову мікрофлору, зокрема: маннанолігосахариди у складі препарату імітують поверхню клітин кишківника для зв’язування грамнегативних патогенних бактерій. 

Сафманнан адсорбує патогенні бактерії, переважно сальмонели і колі бактерії (через що вони не можуть розмножуватися, стають нешкідливими і проходять кишківник транзитом), видаляє патогенні бактерії, щоб нормально розвивалася і розмножувалася корисна мікрофлора, знижує виділення токсинів і пошкодження клітин кишківника.

Зокрема, встановлено, що робота дріжджової фракції стимулює зростання корисної мікрофлори травного тракту, тим самим впливає на структуру клітин і покращує їх роботу, відновлює пошкоджені ворсинки в кишківнику, нормалізує процеси травлення і обміну речовин, покращуючи продуктивність. Під час введення в раціон Сафманнан він видаляє з кишківника патогенні мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності, сприяючи зміцненню його слизової оболонки. Ефективність застосування цього препарату доведена на багатьох вікових і виробничих групах птиці. Відповідно, мета його застосування різна, залежно від виду птиці.

Застосування дріжджової фракції на батьківському поголів’ї підвищує збереженість птиці, підвищує ефективність використання кормів, покращує якість племінного яйця та шкаралупи, особливо в кінці продуктивного періоду. 

Введенням Сафманнан до раціону курей-несучок можна досягти підвищення збереження птиці та повної реалізації її продуктивного потенціалу, покращення якості продукції, зниження небезпеки контамінації яєць сальмонелою та ліпшого використання корму.

А додавання продукту в раціони бройлерів та індиків м’ясних кросів сприяє підвищенню збереженості поголів’я та однорідності стада, титрів антитіл під час вакцинації, покращенню засвоюваності кормів з високим вмістом клітковини, збільшенню інтенсивності росту птиці. 

Та слід пам’ятати, що універсальних продуктів не буває. Важлива правильно підібрати інструмент для виконання конкретної задачі.